×

Šriftas:

Fonas:

Iliustracijos:

Nemokama linija 8 800 00003
2024 01 16

2023-ieji – rekordiniai po pandemijos kraujo donorystės metai: daugėjo ir atliktų donacijų, ir pirmakarčių donorų skaičius.

Nacionalinio kraujo centro (NKC) duomenys rodo, kad Lietuvoje neatlygintina kraujo donorystė ir toliau populiarėja – vis daugiau mūsų šalies gyventojų tampa naujais kraujo donorais, o taip pat ir aukoja savo kraują jau ne pirmą kartą. Pernai atlikta maždaug 4 proc. daugiau donacijų, nei 2022 m., o taip pat pirmakarčių donorų sulaukta 7 proc. daugiau. Praėjusiais metais surinktas ir rekordinis po pandemijos kraujo kiekis – daugiau nei 32 tūkst. litrų.

 

NKC duomenimis, 2023 m. kraujo dovanojusių donorų iš viso buvo kiek daugiau nei 40 000, atliktų donacijų – 72 300, o surinkta daugiau nei 32 500 litrų kraujo. 2022 m. kraują dovanojusių donorų buvo kiek daugiau nei 38 400, atliktų donacijų – beveik 68 000, o surinkta kraujo – kiek daugiau nei 30 500 litrų.

 

Pastebimai auga pirmakarčių donorų skaičius, kadangi 2022 m. jų buvo daugiau nei 7 800, o 2023 m. jau daugiau nei 8 400.

 

Neatlygintinos kraujo donorystės statistika reguliariai gerėja kasmet, kadangi 2021-aisiais Lietuvoje buvo atlikta maždaug 64 tūkst. donacijų ir surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo, o 2020-aisiais, kraujo donorai neatlygintai kraujo davė 62 tūkst. kartų.

 

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, nuolat augantys skaičiai aiškiai parodo, kad šalyje daugėja žmonių, kurie supranta, jog absoliučiai kiekviena donacija yra reikšminga. Labai svarbus ir NKC darbuotojų indėlis, kurie užtikrina, kad gydymo įstaigose nepritrūktų kraujo.

 

“Nuoširdžiai dėkoju kraujo donorams ir mūsų komandai už tai, kad randa laiko dalintis gerumu bei turi didelį norą padėti kitiems. Ačiū už tai, kad net ir kasdieniai asmeniniai rūpesčiai, su kuriais susiduria kiekvienas iš mūsų, neužkirto kelio jūsų gerumui. Viliuosi, kad ir apie 2024-uosius galėsime kalbėti kaip apie tuos metus, kurie leido surinkti dar vieną rekordinį kraujo kiekį”, – sako D. Gutauskas.

 

Pasak NKC vadovo, kraujo donorystę šiemet dar labiau supaprastino rudenį po visą Lietuvą keliauti pradėję kraujobusai, kurie savo patogumais pradžiugino šimtus kraujo dovanoti nusprendusių gyventojų.

 

„Kraujobuse vienu metu kraujo gali duoti trys žmonės. Čia sumontuota speciali įranga, pirmosios pagalbos rinkiniai. Per dieną viename iš kraujo donorystės autobusų galima maksimaliai surinkti 27 litrus kraujo iš 60 donorų, kadangi tokiam kiekiui yra pritaikyta įranga. Pagal specialų užsakymą pagamintuose kraujobusuose galima patogiai donuoti kraujo, nepaisant metų laiko ar oro sąlygų, kurios rudenį ir žiemą būna itin nepalankios”, – teigia NKC direktorius.

 

Tai, pasak NKC vadovo, ir leidžia pagrįstai tikėtis, kad 2024 metais pavyks sulaukti dar daugiau kraujo donorų bei surinkti didesnį kiekį kraujo gydymo įstaigose gydomiems pacientams.

Turite klausimų?

Turite klausimų mums? Nerandate norimo atsakymo DUK skiltyje? Norite susisiekti donorystės ar savanorystės klausimais? Užpildykite žemiau esančią formą ir mes su Jumis susisieksime!

Klausti
Registracija
donorystei
×

Turite klausimų?

    Jūsų asmens duomenys yra renkami ir tvarkomi, siekiant tinkamai atsakyti į užklausą. Užpildydami šią formą, Jūs sutinkate su mūsų Asmens duomenų apsaugos politikoje aprašytomis taisyklėmis